Ecowijk in Almere

De Tesla van ecologisch wonen komt in... Almere

Het moet de Tesla van het ecologisch wonen worden: ReGen Village. Duurzame en zelfvoorzienende wijken, maar dan zonder het geitenwollensokken-imago. En dat allemaal in Almere.

Daar wordt op dit moment één van de eerste buurten ter wereld gebouwd die helemaal zelfvoorzienend is. Boodschappen doen is niet meer nodig en de elektriciteitsrekening blijft ook achterwege, vertelt bedenker James Ehrlich, die werkt aan de Universiteit van Stanford, in Z Today.

Energiepositief

De bedoeling is dat de nieuwe bewoners hun eigen voedsel verbouwen en elektriciteit opwekken. Zelfs het afval wordt herbruikt. Ehrlich gaat er als eerste wonen, met zijn vrouw en zoon. "Het is de Tesla onder de ecodorpen, want dit is een groot verschil met vroeger, toen men dit soort buurten zag als communes", zegt hij.

"Elk huis zal energiepositief zijn. Dus samen zullen deze gemeenschappen overproduceren", zegt  Ehrlich. 

De wijk gaat bestaan uit een kring van 25 huizen die samen verantwoordelijk zijn voor hun eigen voedselproductie. Voor hun verwarming maken ze gebruik van kassen. Ze delen hun eigen infrastructuur en sociale ruimtes en maken maximaal gebruik van hun eigen biodiversiteit en seizoenstuinen.


James Ehrlich

Wijk zou eigenlijk in Scandinavië gebouwd worden

Aanvankelijk was het helemaal niet de bedoeling dat de wijk in de Flevolandse zeeklei kwam te staan. Ehrlich had al een Scandinavisch architectenbureau in de arm genomen en wilde de wijk graag ergens in Noorwegen, Zweden, Denemarken of Finland bouwen.

Het project vorderde maar traag, totdat het Nederlandse consulaat in San Francisco lucht kreeg van zijn plannen. Ze nodigden hem uit om naar Almere te gaan. Deze week is de aankoop van de grond definitief geworden. Er moet nog wel heel wat gebeuren voordat de woonwijk er echt staat, want vooralsnog is het gebied een simpel weiland.

http://www.rtlnieuws.nl/economie/de-tesla-van-ecologisch-wonen-komt-almere